Ikan bawal - 1/2 ekor
Bawang merah - 2 ulas
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 ulas : potong bulat-bulat
Cili merah - 1 biji
Cili padi - 6 biji
Halia - 1/2 inci
Daun sup - sesedap rasa
Daun bawang - sesedap rasa
Sos cili - 1 sudu kecil
Sos tomato - 1 sudu kecil
Garam - sesedap rasa
Ajinomoto - sesedap rasa (kalau tak suka tak perlu letak)
Gula - sesedap rasa
Cara memasak :
1. Lumur ikan dengan garam n kunyit then goreng smpi masak tp jgn terlalu garing.
2. Tumbuk bawang merah n bawang putih utk menumis.
3. Tumbuk halia + cili merah + cili padi + daun sup utk jd pes kuah.
4. Guna minyak yg goreng ikan td n tumis bawang smpi wangi then masukkan pes kuah yg ditumbuk tu pulak. Tambah air cket n masak cili dulu smpi mendidih.
5. Masukkan sos cili + sos tomato + garam + ajinomoto + gula. Tgg agak masak then masukkan bawang besar + daun bawang. Gaul rata n curahkan atas ikan. Sudah masak !~
Cara memasak :
1. Lumur ikan dengan garam n kunyit then goreng smpi masak tp jgn terlalu garing.
2. Tumbuk bawang merah n bawang putih utk menumis.
3. Tumbuk halia + cili merah + cili padi + daun sup utk jd pes kuah.
4. Guna minyak yg goreng ikan td n tumis bawang smpi wangi then masukkan pes kuah yg ditumbuk tu pulak. Tambah air cket n masak cili dulu smpi mendidih.
5. Masukkan sos cili + sos tomato + garam + ajinomoto + gula. Tgg agak masak then masukkan bawang besar + daun bawang. Gaul rata n curahkan atas ikan. Sudah masak !~
2 comments:
teringat masakan mak hajar..
LAPAR !!!!
ihihihihihihi..
ini masakan hajar..haha !~
soto..soto..soto ~ dapnyaaaaaaaa nyum nyum
Post a Comment